Noahs refluks

Da det første gang går op for mig, at noget ikke er helt som det skal være er da Noah er omkring to uger gammel. Han laver en mærkelig lyd, en blanding af at være hæs og have noget galt i halsen. Jeg kan høre, at der er noget, som kører op og ned i halsen på ham. Han laver denne lyd hele natten og samtidigt kan jeg se på ham, at han er generet af gylp. 

Jeg bruger hele natten på at stirre på ham og læse op på, hvad mon det kan være. Jeg støder gentagne gange på ordet refluks og jeg kan genkende mange af symptomerne. Da det bliver morgen ringer jeg 1813, da jeg er bekymret for ham og den lyd han laver. Vi får en tid ude på Hvidovre til Noah med det samme. Han får en helt basic undersøgelse og vi får af vide, at alt er helt normalt. Jeg spørger gentagne gange til refluks og får et klart nej til dette. 

Som ugerne går bliver Noahs symptomer værre og kraftigere. Han har konstant våd hikke, gylpen kører op og ned på ham og han skriger i forbindelse med det. Han søger konstant trøst ved brystet og af denne grund gylper han endnu mere. Vi kan ikke have ham liggende ned efter en amning, da han bliver så generet af gylpen. Han kaster hovedet bagover, hiver benene helt op og har konstant knyttede hænder. 

Jeg tager derfor fat i min jordemoder ved egen læge og sundhedsplejersken. De er enige med mig i, at det bestemt lyder som refluks men at man oftest ikke gør noget ved det. Der er mange bivirkninger ved medicin og derfor gives det kun i svære tilfælde og helst ikke til så små babyer. Men der må da være noget vi kan gøre? Er min første tanke. Jeg vil ikke bare lade ham have ondt. 

Patrick og jeg tager Noah til en osteopat. Jeg vil have ham tjekket for spændinger, da det også kan være en årsag til refluks. Jeg har lagt mærke til, at Noah kun vil sove på højre side. Helt rigtigt så var Noah meget spændt i kroppen, i sær i nakken. Osteopaten får løsnet for spændingerne og Noah kan med det samme efterfølgende sove med hovedet til begge sider. 

Hun anbefaler os “udos choice – super infant” til Noahs refluks. Det er mælkesyrebakterier som også indeholder silica, der skulle være beroligende for maven. Hun fortæller os, at han til at starte med vil få ekstra ondt i maven, men at det så vil blive bedre. Det er ikke alle den virker for. 

Jeg får købt den med det samme og vi bruger den stadig. Jeg ved ikke om den har den store effekt for Noah, men han får ikke ondt i maven af den og derfor fortsætter vi lidt endnu. Vi tog til denne osteopat to gange. Anden gang tjekkede hun tungebånd og sutteteknik. Her fandt hun ikke nogle problemer og brugte resten af tiden på, at løsne op for spændinger i kroppen.  

Til Noahs 5 ugers tjek nævner jeg for lægen, at han er generet af refluks. Jeg bliver hurtigt cuttet af og får af vide “Noah er alt for ung til at det kan diagnosernes og det er helt normalt at babyer gylper!” Ja, faktisk er han utrolig nedladende mens han bruger det meste af konsultationen på at belære mig. 

Helt fra start da jeg blev mor fik jeg af vide, at jeg skulle stole på min mavefornemmelse og at “mor ved bedst.” Det har jeg gjort og jeg har ikke et sekund været i tvivl med Noah, hvad der er normalt og ikke. Jeg ved at babyer gylper og kan gylpe meget. Men jeg ved også, at der ikke skal være smerte og flere times gråd involveret. Jeg lader derfor lægens ord gå ind af det ene øre og ud af det andet.

Vi får købt en slyngevugge (med motor!) herhjemme til at aflaste os. Patrick har hver gang Noah har været urolig, siddet på yogabold med ham. Det er hårdt i længden og der er dage, hvor Noah ikke kan finde ro. Det kan han i slyngevuggen. Den giver os et pusterum. 

Vi har desuden hævet Noahs bedside i hovedenden, så han ligger højere med hovedet om natten. Efter hver amning sidder jeg med ham i cirka 30 minutter før jeg ligger ham ned. Det er hårdt om natten og nætterne føles derfor ekstra lange. De 30 minutter kan nogle gange forkortes med, at Patrick hopper på yogabold med Noah. Det hjælper Noah meget og vi kan se, at han ofte gylper mindre når de har været på bolden. Jeg har undgået mælkeprodukter, æg og soya, men dette har vi ikke set en effekt med. 

Jeg finder meget information i facebook gruppen “forældre med refluksbørn” og jeg kommer gentagne gange forbi navnet “Michael Cohrt” uden at overdrive så lyder han som en med magiske fingre der kan klare det meste. Han har desværre lukket på telefonlinjen grundet ferie, men så snart han åbner igen så har de mig i røret. 

Vi får en tid til Noah et par dage efter. Han trykker Noah forskellige steder ved tarmene, mavesækken og nakken. Han siger at Noah er meget spændt og når han tjekker hans sutteteknik er han ikke imponeret. Han forklare os grundigt, hvad han gør undervejs. Det var tydeligt at se, at han havde helt styr på sit tag og var enormt dygtig. Vi følte os som forældre meget tryg ved ham. 

Det første døgn efter behandlingen var Noah ret ustyrlig. Han græd konstant. Han gylpede dog ikke en eneste gang. Men efter det døgn kom gylpen tilbage forskellen er bare, at Noah ikke virker ligeså generet. Han har stadig vådhikke, men ikke i samme grad. Han får ikke ligeså ondt i maven ved luft eller afføring. Vi har fået endnu en tid hos Michael og vi er håbefulde. 

Sundhedsplejersken har igen været forbi og hun kunne tydeligt se, hvor generet Noah var. Noah er ikke hvor han skal være motorisk med at holde nakken, da han simpelthen har for ondt til at han vil ligge på maven. Hun ser mig amme Noah og hun siger “er det ikke skønt at amme?” Og her må jeg konstatere, at det er det ikke. Jeg er træt og amningerne er hårde. Noah hopper konstant af og på fortæller jeg hende. Hun overværer amningen og hører også Noah klikke i mens. Hun anbefaler mig derfor at få fat i en ØNH læge og få tjekket tungebåndet. Hvis det ikke virker så vil hun have Noah til lægen igen og evt til børnelæge. 

Jeg fik ringet til ØNH efter besøget fra min sundhedsplejerske. Vi fik en akut tid og skulle møde op allerede dagen efter. Det viste sig så, at Noah har stramt tungebånd, på trods af, at alle har fortalt at det ikke var tilfældet. Han fik et lille klip med det samme og det var bestemt værst for mor her. 

Noah græd mest over at skulle holdes fast, men da klippet var overstået tog han imod en kort amning og fik sig derefter en god lur. Min mor tog med mig, da Patrick var i skole. Selvom det hele forløb sig stille og roligt, så var jeg glad for, at jeg ikke var der alene. Da vi kom hjem og Noah vågnede var han enormt glad. Han fik Panodil til smerterne det næste døgns tid, selvom han ikke virkede særlig smerteplaget. 

Hans refluks virker allerede meget bedre. Jeg er spændt på, hvordan det står til om nogle dage da det næsten er for godt til at være sandt. Vi har endnu et besøg hos Michael Cohrt her dagen efter klippet og vi håber på, at han også ser en bedring ved Noah. 

Michael så bestemt en bedring hos Noah, han sagde at sutteteknikken var blevet bedre, nu skulle Noah bare vende sig til at han nu skulle arbejde for mælken på en anden måse. Noah havde stadig nogle spændinger og dem fik Michael løsnet op for.

Her cirka to uger siden Noah fik klippet sit tungebånd ser vi en stor bedring. Han har stadig lidt hikke og gylp gør ondt på ham nogle gange, men er så meget gladere. Han gylper mindre, græder mindre og har færre smerter. 

Tænk, hvis bare sundhedspersonalet havde lyttet til mig i starten, så kunne Noah havde sluppet for de smerter i alle de uger. Jeg synes det er utroligt, hvor få der egentlig er kompetente til at tjekke tungebånd og hvor mange fagpersoner, der siger “det er fint” uden egentlig at have styr på det. 

Så kære mor og far, husk at holde fast, hvis i mener noget ikke er som det skal være. Jeg er så glad for, at jeg holdte ved og blev ved med at prøve på, at finde årsagen til Noahs smerter for nu har jeg en meget gladere dreng. 

4 reaktioner

  1. Hvor gammel var Noah da han fik tungebåndet klippet? Min søn er 2,5 måned og jeg overvejer om vores udfordringer også kan handle om tungebåndet

    1. Noah var 8 uger da han fik klippet tungebåndet. Jeg kan bestemt anbefale at tage forbi en ØNH læge og få det tjekket. Jeg ville ønske, at vi havde gjort det noget før.

      1. Holger fik klippet tungebåndet i torsdags. Indtil videre har jeg ikke oplevet den store effekt. Han virker fortsat meget generet af luft og har svært ved at lave afføring, men jeg tænker at det nok tager lidt tid at vænne kroppen til hans ‘nye’ tunge. Jeg giver det lige en uges tid og ellers må vi en tur forbi lægen igen.

        1. Jeg har fået fortalt at det kan tage 3-6 uger før man ser det fulde effekt efter at tungebåndet er blevet klippet. Jeg kan anbefale at tage til en osteopat efter klippet, så de lige kan løsne evt spændinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Noahs refluks

Da det første gang går op for mig, at noget ikke er helt som det skal være er da Noah er omkring to uger gammel.

Læs mere »

Min første tid som mor

Efter 4 lange år som ufrivillig barnløs, utallige bekymringer om det nogensinde ville lykkedes og 3 graviditetstab på vejen, så kom Noah endelig til verden. 

Læs mere »

Danielle Gregory

Velkommen til mit frirum.
Jeg startede min blog, da jeg stod midt i en kamp der til tider føltes endeløs. Jeg har delt min rejse fra graviditetstab, fertilitetsbehandling og tager jer nu med videre på min vej. Jeg håber, at mit frirum også kan blive dit og at vi sammen kan bryde ensomheden.